Varför eko?

Varje dag blir vi människor utsatta för farliga kemikalier och skadliga ämnen; genom maten vi äter, kläderna vi tvättar, hudkrämen vi smörjer in våra barn med eller via rengöringsmedlet vi städar med. Eko & Flora vill inspirera och ge kunskap om varför det är viktigt att leva i en giftfri och hållbar vardag .

Det finns en uppsjö av fakta kring den negativa påverkan av farliga ämnen och kemikalier, Eko & Flora har valt att sammanfatta några;


- Industrikemikalierna som våra vardagliga produkter innehåller kan påverka vårt hormonsystem och kallas för hormonstörande ämnen. Det har hittats kopplingar mellan dessa hormonstörande ämnen och diabetes typ 2, svårigheter att få barn, allergier, och bröst-, testikel- och sköldkörtelcancer.


- Det är inte bara vi människor som påverkas, de miljöskadliga kemikalier som finns i rengöringsmedel som inte kan avlägsnas i reningsverk åker ut i våra vattendrag och utsätter i sin tur vattenorganismer.


- Huden anses som människans största organ och beräknas ta upp den största delen ämnen vi smörjer på och utsätter den för, detta går sedan vidare ut i blodomloppet. Det beräknas att innan vi går ut genom dörren på morgonen använder vi över 200 syntetiska/miljöfarliga ämnen genom schampo, duschkräm. smink, parfym etc.


- Bin och andra pollinatörer spelar en oerhört viktig roll i naturen, de är livsviktiga för vår matproduktion och för många vilda växter som finns omkring oss. Dessa viktiga insekter har förgiftas av bekämpningsmedel, fått en ökad spridning av sjukdomar samtidigt som klimatförändringarnas påverkan gör dem sårbara. Flera arter av t ex bin och humlor är idag nära att utrotas och en del andra arter har redan försvunnit.


- Plastpartiklar finns att hitta i bodyscrub, ansiktspeeling och tandkräm. Dessa plastpartiklar kan sedan ta sig ut i haven och äts upp av fiskar som tror att det är mat.


Genom att välja ekologiska, miljövänliga och naturliga produkter gör du alltså inte en bara stor skillnad för vår hälsa och för vår framtid, du räddar även djur och natur.


Men det är inte lätt att vara en medveten konsument! 

I takt med att medvetenheten ökar, så ökar även utbudet av ekologiska och miljövänliga produkter, vilket är fantastiskt, men det gör det också desto svårare att välja produkter. Regelverket kring hud- och hårvårdsprodukter är inte lika stark som kring livsmedel, företagen kan därför marknadsföra produkterna med beskrivningar som "ekologisk" och "naturlig" men sedan enbart använda en ingrediens i produkten som är just ekologisk eller naturlig, detta kallas greenwashing. Greenwashing betyder att man genom marknadsföring lurar konsumenterna att tro att det är ett miljövänligt företag vilket så inte är fallet. 


Det är här som Eko & Flora vill hjälpa till! Eko & Flora eftersträvar att ha ett brett sortiment men med få och noga utvalda alternativ för att underlätta för er kunder i ert sökande av de rätta produkterna. Eko & Flora granskar noggrant produkterna, och aspekter som ingredienser, produktion, transport och värderingar spelar stor roll. Produkterna vi säljer är självklart ekologiska, hälsosamma, giftfria, hållbara och/eller naturliga.


Videoklipp - Mat

Videoklipp - Hår & Hud

Dokumentärer


Läs mer;